Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

In onze praktijk worden COPD-patiënten individueel en in groepsverband begeleid. Onze specialist op het gebied van COPD is Andrej Katanaev. Hij is lid van luchtwerk , een COPD netwerk van longfysiotherapeuten in Den Haag. Hier wordt intensief gewerkt aan kwaliteitsborging en -verbetering en er zijn directe communicatielijnen met de ziekenhuizen.

 

COPD

U kunt gaan deelnemen aan een longreactivatie-programma, omdat u hinder ondervindt in uw dagelijks leven van een chronische longaandoening genaamd COPD. COPD is de afkorting van de Engelse benaming Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen, en longemfyseem waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Vroeger werd ook het woord CARA gebruikt. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling.

COPD kan in 4 (GOLD) stadia worden ingedeeld, van een lichte tot een ernstige vorm van COPD. Is uw longaandoening ingedeeld bij stadium 2,3 of 4, dan kun je in aanmerking komen voor longreactivatie. Dit is mede afhankelijk van een afgenomen inspannings-vermogen dat kan leiden tot problemen in het dagelijks functioneren.

 

Verwijzing COPD

De huisarts kan je op basis van longfunctie- gegevens en je klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut. Het kan ook zijn dat je eerst bent doorgestuurd naar de longarts. De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de COPD. Afhankelijk van de uitslag, wordt je verwezen naar de fysiotherapeut.

COPD beweegprogramma, Ruimte Fysio Statenkwartier, Stadhouderslaan, Den Haag, Foto door Sandra Stokmans Fotografie
COPD beweegprogramma

Het Longreactivatie programma

Doel

Het longreactivatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut je conditie te verbeteren. Je conditie beïnvloedt zowel je uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van je armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen je op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie-verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor je ademhaling. De fysiotherapeut leert je een aantal ademhalings-oefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin je actief bent zodat je ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

 

Werkwijze

Tijdens het eerste bezoek maak je kennis met de fysiotherapeut die met je spreekt over je klachten, verwachtingen wederzijds en de reactivatie. Ook bespreekt de fysiotherapeut tijdens het introductiegesprek hoe vaak je komt trainen. De meeste mensen met COPD trainen 2 maal per week 1 uur onder begeleiding. Na het introductiegesprek ga je samen met de fysiotherapeut naar de oefenruimte waar je o.a. uitleg krijgt hoe de apparatuur werkt en op welk niveau je training gaat beginnen. Het niveau van je training is afhankelijk van je lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door je inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke aanwezigheid van blessures. Je traint in groepsverband, maar daarbinnen volgt je wel je eigen trainingsprogramma. De eerste paar keer begeleidt de fysiotherapeut je bij de gehele training. In de loop van de tijd train je steeds zelfstandiger en zal de fysiotherapeut je meer coachen.

 

Behandeling

Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen. De begeleiding bestaat uit: 1. Een trainingsprogramma op maat2. Adviezen voor een efficiënte ademhaling3. Indien nodig controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatiemeter).Zodoende kunt u op een verantwoorde wijze sporten. U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden.

 

Kleding

Tijdens de training kunt u het beste sportkleding of makkelijk zittende kleding dragen, waarin u zich goed kunt bewegen. Ook worden stevige schoenen aangeraden.

 

Wat wordt van u verwacht tijdens het COPD programma?

Het resultaat van het reactivatieprogramma is het grootst wanneer u zich volledig inzet. Om het bereikte niveau te behouden, is het belangrijk dat u naast en na het reactivatieprogramma blijft bewegen en de ademhalingsoefeningen regelmatig doet. De fysiotherapeut zal u hierbij gericht adviseren en stimuleren.

 

Aanmelding en kosten

De vergoeding van uw zorgverzekeraar wordt bepaald door de mate van COPD en de dekking van uw aanvullende verzekering. Tijdens het eerste gesprek met de fysiotherapeut wordt hierover gesproken. Verder kunt u voor meer informatie te allen tijde contact opnemen met uw zorgverzekeraar.