Fysiotherapie, oefening met Peziball, Fysio Statenkwartier, Stadhouderslaan Den Haag, Foto door Sandra Stokmans Fotografie

De algemeen fysiotherapeut

De algemene fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijks leven belemmerd worden bij bewegen. Het kan daarbij gaan om klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat; de spieren, pezen, banden, gewrichten en zenuwen. Ook belemmeringen die worden ondervonden door ziekte of aandoeningen of stoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen en hart kunnen worden behandeld. Patiënten die een operatie hebben ondergaan kunnen tevens revalideren bij de algemene fysiotherapeut.

 

Klachten en herstel

De klachten die patiënten ervaren kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Hierbij kan gedacht worden aan overbelasting, ongelukken, spanning of als gevolg van veroudering. Met behulp van fysiotherapie kunnen de functiestoornissen gestabiliseerd, verminderd of verholpen worden. De daaraan gekoppelde beperkingen kunnen geoptimaliseerd, hersteld of verbeterd worden. De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functionaliteit of de gevolgen daarvan door het toepassen van onder andere oefentherapie, advisering en/of begeleiding. Hiermee probeert hij de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren dat normale houding en beweging weer mogelijk is. Daarnaast leert hij je zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om te gaan.